Voorjaar 2020 ben ik begonnen met deze stamboom of liever gezegd onderzoek naar de familiegegevens van de familie Mestrum/Mestrom. Ik ben Hans Mestrum, zoon van Frits Mestrom uit Boxtel. Jawel, mijn vader schreef op het naamkaartje op de voordeur Mestrom terwijl hij in de burgerlijke stand als Mestrum te boek staat. Bij mij was het niet veel anders.

Ik heb tot 1979 ook Mestrom geschreven, maar kwam er in dat jaar achter dat ik ook als een Mestrum ingeschreven sta. De secretaresse van de Pedagogische Academie in Schijndel was bezig met het opstellen van mijn diploma voor Onderwijzer. En ze vroeg zich af hoe dat niet zat met die namen. Mestrom maakte het diploma eigenlijk ongeldig want ik had een uittreksel van het geboorteregister ingeleverd met daarom Mestrum. Natuurlijk moest dat dan Mestrum zijn op het diploma want aan een ongeldig diploma had ik niks. Vanaf dat moment ben ik dus Mestrum gaan heten. Dit verschil in schrijfwijze van de naam heb ik altijd bijzonder gevonden. Broers van mijn vader schreven ofwel Mestrum ofwel Mestrom.

Maar waarom ben ik dan in 2020 begonnen met dit onderzoek naar de familiegeschiedenis. Dat kwam eigenlijk omdat ome Harrie Mestrom en zijn vrouw Mia Vervoort mij ergens in 2017 vroegen of ze me op mochten nemen in hun testament als executeur testamentair omdat ze zelf geen kinderen hadden. Ze wilden van beide families een executeur hebben. Er leefde nog een broer van tante Mia (Nico) maar aan de Mestrom-kant was er geen geschikte kandidaat bij de broers of zussen, want al dood of te oud. Vandaar dat ze bij mij kwamen. Eind 2018 overleed tante Mia en in mei 2019 ome Harrie en moest ik als executeur het testament afwikkelen samen met Nico Vervoort. Daarvoor moesten we 27 erfgenamen traceren omdat Harrie en Mia hun spaargeld wilde verdelen over de neven en nichten. Zodoende moest ik op zoek naar een flinke hoeveelheid neven en nichten Mestrom/Mestrum. En omdat ik alle gegevens van hen en van hun ouders moest hebben voor de notaris kreeg ik zo al een kleine stamboom van Heinrich Gottfried Mestrom, mijn opa en de vader van ome Harrie en mijn vader.

Daarna vond ik het onderzoek van Frits Mestrom (ik denk dat het deze Frits is onder de link hiervoor zit) die gedurende 1987 tot 1992 een stamboomonderzoek had gehouden en 200 (!) pagina’s gedocumenteerd had, incl een reuze stamboom op een rol papier. Ik vond het jammer dat die gegevens in boekvorm stonden en er geen digitale versie van was. Vandaar dat ik begonnen ben om de meer dan 1500 mensen in te voeren in een software programma genaamd Reunion 12 voor de Apple Mac. Tevens heb ik WordPress geïnstalleerd bij mijn internetprovider op het domein mestrum.nl waar je nu zit.

Vanuit Reunion 12 kan ik een gedcom exportfile maken die ik prima kan importeren om zo de gegevens hier beschikbaar te maken. Dat is wat je hier nu ziet. Tevens kan ik vanuit Reunion 12 ook een webproject aanmaken en uploaden. Die gegevens zijn dus rechtstreeks uit het programma op mijn iMac.

Ik zal in deze berichten hier regelmatig verslag doen van mijn vorderingen en interessante wetenswaardigheden die ik zo tegen kom. Op het moment van schrijven heb ik ongeveer 1500 personen in de database zitten en moet ik nog enkele pagina’s uit het onderzoek van Frits Mestrom. Ondertussen heb ik al weer nieuwe Mestroms gevonden die niet in het onderzoek van Frits zitten. Zo stuitte ik op een familie Mestrom die ook in Boxtel is komen wonen net als mijn opa Heinrich. Maar daarover later meer. Veel lees- en zoekplezier!

STAMBOOM FAMILIE MESTROM/MESTRUM

Onderzoek naar de familiegeschiedenis