Afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met alle gegevens van de Stamboom van de familie Mestrom-Mestrum uitgezicht en samengesteld door Frits Mestrom Maasticht 1987-1992 in mijn database te zetten zodat al zijn werk op papier ook digitaal ontsloten is. Daarbij heb ik zoveel mogelijk van de foto’s die hij heeft gebruikt van bronnen en familiefoto’s toegevoegd. De meesta actuele stand van zaken zie je op de homepagina in de stamboom.
Maar als je zo bezig bent en ook op internet in de de enorme hoeveelheid archieven aan het spitten bent dan kom je natuurljk veel meer tegen. Die bronnen heb ik gedownload en ook toegevoegd. Zo zitten er bijv. met de hand geschreven visitatieverslagen uit 1662 in van het Bisdom Roermond aan de kerk in Maasbracht waar onze stamvader zoals we die nu kennen, Joannes Mestrum gestorven in 1682, 40 jaar koster was. Of kwam ik een zelfde soort verslag uit 1686 tegen van zijn zoon Joannes, waaruit blijkt dat hij ook koster was in die kerk.

Ook heb ik heel veel bronnen gedownload uit de archieven van de burgerlijke stand van Maasbracht. Die zijn ook toegevoegd bij de persoon als mediabestand zodat je het kunt bekijken, maar ook als bron.
Ik heb daarnaast een paar heemkunde kringen gemailed in Limburg voor informatie over Mestrum/Mestrom, maar ook over de historie van Limburg en dan met name de omgeving Maasbracht. Daarbij heb ik al de nodige informatie gekregen en gelezen over het Overkwartier van Gelre en dergelijke. Zeer interessant. Ook de huwelijksdispensaties uit Maasbracht tussen 1700 en 1800 kwam ik tegen. Of landkaarten van Maasbracht uit 1818 waarop de sectienummers staan, compleet met de lijst met namen wie welk stukje grond had. Uiteraard kom ik daar ook weer de Mestroms tegen die ik in de database heb ingevoerd. Kortom: zoveel mooie en interessante informatie om te bekijken, te lezen en te doorgronden.

En met die zoektocht kwam ik ook terecht bij Jan Mestrum en Jos Mestrom uit respectievelijk Heerenveen en St. Odiliënberg. Jan heeft een stamboom met meer dan 25000 familieleden (!). Ik heb de gegevens gekregen zodat ik die kan vergelijken evt. toevoegen. Ik moet daar nog even goed over nadenken of en hoe ik die 25000 mensen toe ga voegen. In eerste instantie gaat het mij nu even om de directe familie. Jos Mestrom is jarenlang actief geweest bij een Heemkundekring en heeft een schat aan informatie. Na een uitvoerige mailwisseling merkte we allebei dat we graag oook eens ‘live’ kennis willen maken. Jos (inmiddels 81) wil me dan alles laten zien wat hij heeft verzameld over de familie Mestrom/Mestrum. Hij stuurde me al een document waarin onderzocht is waar onze naam nu eigenlijk vandaan komt. Maar daar later meer over. Zeer binnenkort ga ik naar hem toe.

Kortom: veel te ontginnen!